...
10% rabatt når du melder deg på nyhetsbrevet!
60 dagers fornøydhetsgaranti. Levering på 2-3 dager.

Hvordan snakke om mensen med barna – tips og råd

Er du usikker på hvordan du skal snakke med barna dine om menstruasjon? Det kan føles ubehagelig for dere begge, enten barnet er en gutt eller jente. Du er den som kan gi dem riktig informasjon om kvinnekroppen. For jenter er det viktig å forstå hvordan de skal takle og leve med mensen best mulig. For gutter er det viktig at de forstår hvordan den andre halvparten av befolkningen lever. Avhengig av barnets alder kan svarene du gir være forskjellige. La oss sammen se på hvordan du kan snakke med barnet ditt om mensen på en god måte. Vi har noen flotte tips og triks. 

Når bør jeg snakke med barna om menstruasjon?

Å snakke med barna om mensen er ikke en engangssamtale. Det bør være flere samtaler for å bygge barnets forståelse. For små barn under 5 år kan dette være en «situasjonsbasert» samtale. Hvis barnet ditt ser blod og spør hvorfor mamma blør, kan du forklare kort: «Dette er normalt for kvinner. Vi blør hver måned, og det betyr at jeg kan få barn. Mamma er ikke skadet.» Barnet ditt kan bli overrasket og stille flere spørsmål. Bare hold forklaringen enkel og berolig dem om at det er helt normalt for voksne kvinner.

Fra barnet ditt er 6–7 år gammelt, kan de ofte forstå det grunnleggende om mensen. Hvis du ikke har snakket om det tidligere, kan du ta det opp i naturlige situasjoner, som for eksempel:

  • Når barnet spør om pubertet eller kroppen.
  • Når barnet spør hvor babyer kommer fra.
  • Når du kjøper eller vasker mensenprodukter.

Du kan for eksempel si: «De fleste kvinner blør hver måned, og det er helt normalt. Det betyr at litt blod kommer ut av skjeden. Kroppen forbereder seg på en baby, og vi bruker beskyttelse for å unngå at blodet kommer på klærne mine.»

Barnet bør vite om menstruasjon i god tid før de når puberteten. Jenter kommer i puberteten stadig yngere, gjennomsnitts alderen er året de fyller 12 år, så det er lurt å starte samtalene fra barnet er 10 år i hvert fall. Hvis du ikke er sikker på hva de vet, kan du spørre dem direkte og svare enkelt på spørsmålene deres. 

Hvordan bør jeg snakke om mensen med barna?

Når du snakker om mensen med barn og ungdom, er det viktig å skape en trygg og naturlig atmosfære. Unngå uttrykk som «tante rød», «det månedlige» eller «den tiden av måneden». Bruk et naturlig språk og gjør det klart for barna at mensen eller menstruasjon ikke er noe skammelig eller tabubelagt.

Husk at du kjenner barnet ditt best. Noen barn er komfortable med å snakke om kroppslige temaer med foreldrene sine, mens andre kan være mer sjenerte og tilbakeholdne.

Hva bør ungdom vite om mensen?

Informasjonen du gir avhenger av barnets alder og utvikling. Finn ut hva de allerede vet, og korriger eventuell feilinformasjon. Barnet ditt bør lære om menstruasjon, enten de er jente eller gutt. Gutter bør som et minimum forstå de biologiske mekanismene slik at man kan avmystifisere mensen. For jenter er det viktig å ha nok kunnskap til å takle utfordringer som oppstår på en god måte, samt forstå at dette er helt normalt. Dette bygger selvtilliten til en tenåringsjente.

Del gjerne dine egne erfaringer for å gjøre barnet mer komfortabel med å stille spørsmål. Du bør forklare hva en menstruasjon er, hvor lenge den varer, og hva man kan forvente. Dette gir en god anledning til å forklare hva en menstruasjonssyklus er, inkludert informasjon om de forskjellige fasene og eggløsning. 

Å diskutere PMS og hvordan man kan håndtere symptomer som kramper, oppblåsthet og irritabilitet, er også viktig. Hvordan man håndterer mensen og velger riktig beskyttelse – som bind, tamponger, mensenkopp eller mensentruser – er også et stort tema. Vis fram de beskyttelsene du selv bruk slik at ting blir mer forståelig. La oss gå gjennom noen av de viktigste tingene. 

Hva er menstruasjon?

Menstruasjon er en del av menstruasjonssyklusen, som er delt inn i fire faser: lutealfasen (før menstruasjon), selve menstruasjonen, follikkelfasen (før eggløsning), og eggløsningen. Under hver syklus forbereder livmoren seg på en graviditet. Endometriet, som er slimhinnen inne i livmoren, blir tykkere for å lage et rede for egget hvis det blir befruktet (lutealfasen). Når befruktning ikke skjer, brytes endometriet ned og utstøtes som menstruasjonsblod.

Menstruasjonsblod er annerledes enn vanlig blod, fordi det ikke bare består av blod. Derfor koagulerer det ikke på samme måte. Noen ganger kan du se blodklumper i mensen, som er biter av endometriet. Fargen og konsistensen på blodet kan variere gjennom mensen og fra syklus til syklus.

Er mensenblod og "vanlig" blod det samme?

Menstruasjonsblod er annerledes enn vanlig blod, fordi det ikke bare består av blod. Derfor koagulerer det ikke på samme måte. Noen ganger kan du se blodklumper i mensen, som er biter av endometriet. Fargen og konsistensen på blodet kan variere gjennom mensen og fra syklus til syklus. Kvinner har forskjellig konsistens og intensitet på blødningen.

Hvordan kroppen og det mentale endrer seg i løpet av menstruasjonssyklusen

Hvordan kroppen og det mentale endrer seg i løpet av en menstruasjonssyklus har først blitt allmennkunnskap de siste årene. Dette er litt mer avansert kunnskap, men hvis dagens tenåringer vokser opp med denne kunnskapen vil de kunne forstå sine egne kropp og reaksjoner mye bedre. I lutealfasen (etter eggløsning) synker østrogennivåene mens progesteron øker, noe som kan gi mer ro eller føre til PMS-symptomer som humørsvingninger og irritabilitet. Under selve menstruasjonen kan energinivået være lavere, og mange føler behov for hvile og selvpleie. Under eggløsningen når østrogennivået når toppen, opplever mange økt selvtillit og føler seg mer sosiale.  I follikkelfasen (etter mensen) føler mange seg mer energiske og motiverte, da østrogennivåene stiger. 

Når får man sin første menstruasjon?

Gjennomsnittsalderen for menarken (første menstruasjon) er ca 12,6 år. De fleste jenter får sin første menstruasjon mellom 10 og 16 år, men det kan også skje både tidligere eller senere. Det finnes flere tegn på at mensen nærmer seg. Mange opplever et veksthopp i årene før, og når mensen kommer, er man ofte nær sin voksne høyde. Utvikling av bryster og bredere hofter er også indikatorer på at menstruasjonen snart kan begynne. Ofte vil den første mensen komme ett til to år etter at brystene har begynt å utvikle seg, og menstruasjonen kan starte seks til tolv måneder etter første vaginale utflod.

Hvor lenge varer mensen?

Mensen begynner i gjennomsnitt rundt 12-årsalderen (med store variasjoner) og varer til rundt 50 år. I de første årene etter menstruasjonsstart er syklusen ofte uregelmessig og kraftig. Dette er fordi hormonene som regulerer menstruasjonssyklusen ikke har stabilisert seg enda. Mensen kan da komme hver 3. eller 6. uke, eller mer uregelmessig. Etter 2–3 år blir syklusen mer regelmessig, og den oppstår vanligvis en gang i måneden, med en sykluslengde på 21–35 dager.

Hvor mye blør man under mensen?

Mengden menstruasjonsblod varierer, men de fleste kvinner mister mellom 40 og 60 ml blod per syklus – omtrent tilsvarende en espresso-kopp. For unge jenter er det vanlig med kraftigere blødninger. Mensen varer vanligvis 5–7 dager, med de kraftigste blødningene på dag 2 og 3. I starten før hormonene stabiliseres er det ikke sikkert at man har like stabilt blødningsmønster. Man kan for eksempel ha store blødninger store deler av syklusen eller en ny blødningstopp mot slutten. Det er viktig at ungdom blir forklart at jenter blør forskjellig og det hjelper mye å bli godt kjent med hvordan man selv blør. 

Hva er PMS?

PMS står for premenstruelt syndrom. Det er fysiske og/eller emosjonelle symptomer som oppstår i lutealfasen eller under mensen. Symptomene pleier å forsvinne i løpet av de første dagene av mensen. Jenter utvikler vanligvis PMS flere år etter at de har fått sin første menstruasjon, og noen opplever det aldri. En balansert diett, hvile og mosjon kan bidra til å lindre symptomene. 

Hva er den beste mensenbeskyttelsen for ungdom?

Ungdom i dag har heldigvis mye bedre muligheter enn for bare 10 år siden. De kan velge mellom tamponger, bind, mensenkopper og mensentruser. Det er viktig at de føler seg komfortable både fysisk og følelsesmessig med beskyttelsen de bruker. Hvis du anbefaler tamponger eller mensenkopp, er det viktig å forklare i detalj hvordan de fungerer, da de kan være ubehagelige eller til og med smertefulle i starten hvis man gjør det feil. Det er også viktig at de forstår at bind og tamponger må byttes ofte. Tamponger skal byttes hver 4. time og skal ikke brukes om natten. Mensenkopp kan oppleves vanskelig å bruke blant de yngste. De skal heller ikke brukes under natten. Blodet skal helst ikke stagnere i kroppen men flyte fritt ut. 

Mensentruser er ofte det beste alternativet for ungdom, fordi de er enkle å bruke og er komfortable i alle situasjoner. De må heller ikke skiftes like ofte som bind og tamponger, noe som gir ungdommen mer frihet på skolen ved at de slipper å løpe på do minst hver 4. time. Vi tilbyr en egen linje for tenåringer fra størrelse 10 år som heter Arya Teen. 

Oppsummert: hva kan du gjøre for å best mulig forberede barnet ditt for den første mensen.

  • Snakk om det ofte og tidlig. Bruk et naturlig språk og utnytt barns naturlige nysgjerrighet til å forklare hvordan mensen og kroppen funker. 
  • Når du ser at barnet ditt begynner å vokse og mensen kan være like rundt hjørnet er det lurt å vise hvordan ulike beskyttelses funker og ha noe tilgjengelig i huset. 
  • Snakk om hvordan man kan håndtere mensen i sosiale situasjoner, for eksempel på skolen, hos venner eller på overnattinger. Å være godt forberedt, som å ha beskyttelse i sekken og vite hvem man skal prate med kan gi mye trygghet.  
  • Pakk med noe beskyttelse i skolesekken og sørg for at ungdommen vet hvor i huset du oppbevarer mensenbeskyttelsen. 
  • Spør dem hvordan beskyttelse de ønsker å bruke. Vi vil selvfølgelig anbefale at mensentruser er et av alternativene. De gir god beskyttelse gjennom en skoledag og kan brukes i perioden før man tror man får mensen. Det er også helt klart det mest skånsomme og naturlige beskyttelsen barnet ditt kan bruke. 

Sjekk ut vår mensentruse for ungdom

Linn
Dattern på 11 er veldig fornøyd med trusene. Har rikelig blødning. Virker som de tåler mye blødning, uten at det lekker. Både på dagtid og natt. Dette gir både velvære og trygghet❤️ Samtidig er det nå eneste valget når hun har mensen. Bind er ikke et alternativ etter hun begynte å bruke disse trusene! Veldig fornøyd
Léa
Endelig så fant jeg det jeg har leite for så lenge. Er veldig glad at jeg kunne og introdusere trusene til datter mi. Økologisk og god kvalitet!
Elianne
Datteren min er så fornøyd med disse, og maser om flere! Hun synes det er helt genialt med disse alternativene i puberteten ❤️
Handlekurv

0