...
10% rabatt når du melder deg på nyhetsbrevet!
60 dagers fornøydhetsgaranti. Levering på 2-3 dager.

Når bør jeg undersøke mensensmertene mine?

Mensensmerter dame som ligger på sofaen

Alle som har født eller vært til stede på en fødsel har opplevd den rå dyriske styrken alle kvinner har inne i seg. Flere studier har vist at kvinner har en høyere smertetoleranse enn menn. Mange forskere mener det er fordi kvinner har tilpasset seg til å tåle smertene til en fødsel og at kvinner ofte opplever mer smerte i hverdagen gjennom mensenplager. Smerte er veldig subjektivt, og det er vanskelig å bevise dette vitenskapelig. Så la oss heller stille det retoriske spørsmålet: hvordan ville en mann håndtere en full brasiliansk bikinivoks sammenlignet med hvordan en kvinne ville håndtere det? Jeg tror vi alle vet svaret og diskusjonen kan avsluttes med dette tankeeksperimentet! 

En kvinnes opplevelse av smerte er nær knyttet til hormonnivåene. Under fødselen skiller for eksempel kroppen ut hormoner som gjør at kvinner forvandles til løvinner. Hvor du er i din menstruasjonssyklus vil også påvirke din opplevelse av smerte da hormonnivåene endrer seg. Noen undersøkelser viser at du er mer følsom for smerter i den premenstruelle fasen, mens andre mener at du vil være mer følsom når du ovulerer. Hvilke forventinger samfunnet har til deg kan også påvirke hvordan du opplever smerte. Hvis du hele livet har blitt fortalt at «du har bare mensen, det går over» når du vrir deg i mensensmerter så vil det påvirke deg. Husk at du klager ikke når du faktisk har vondt. Det er viktig å snakke om det.

 

Hva er de mest vanlige mensensmertene?

Mensensmerter (Dysmenoré)

Mensenkramper er ofte sammentrekninger i livmoren og er noe alle har opplevd i varierende grad. De kommer gjerne i tiden rett før man begynner å blø. Men hvis mensensmertene er regelmessige og kraftigere enn normalt kalles de ofte dysmenoré. Man skiller mellom primær dysmenoré, hvor det ikke er noen bakenforliggende sykdom som er årsaken, og sekundær dysmenoré hvor det en annen medisinsk årsak til krampene. Dette kan være endometriose, muskelknuter i livmoren, urinveisinfeksjoner eller en kobberspiral som irriterer livmoren. Snakk med legen din om du er usikker om mensensmertene dine er noe mer.

Premenstruelt syndrom - PMS

PMS er et samlebegrep for en rekke plager man kan oppleve før og under menstruasjonen. Det finnes mer enn 100 forskjellige symptomer. Disse omfatter alt fra fysiske plager som oppblåsthet og hodepine, til psykiske symptomer som humørsvingninger og depresjon. Mange kvinner, omtrent 40%, får mensensmerter og andre symptomer som er så alvorlige at det kan påvirke hverdagen deres. Symptomene begynner som regel en uke før menstruasjonen, men forsvinner vanligvis når menstruasjonen begynner eller kort etter.

Premenstruell dysforisk forstyrrelse - PMDD

PMDD er en mer alvorlig form for PMS, der mensenplagene er mer intense og kan være så alvorlige at de påvirker din evne til å fungere i hverdagen. PMDD er klassifisert som en lidelse, og symptomene kan inkludere intense følelser av depresjon, sinne og angst, samt fysiske mensenplager som smerter og ubehag. Noen har sammenlignet PMS og PMDD som forskjellen mellom hodepine og migrene.

Kraftig blødninger

Defineres som så kraftige blødninger at det blir vanskelig å gjøre normale aktiviteter. Kraftige blødninger behøver ikke nødvendigvis å være koblet til mensensmerter, men kan være et symptom man må ta alvorlig. Du vil typisk trenge å skifte beskyttelse svært ofte og gjerne bruker du dobbelbeskyttelse for å være helt sikker. Enten en tampong i kombinasjon med bind, eller mensentruse i kombinasjon med tampong eller mensenkopp. Nesten 1 av 5 kvinner rapporterer at kraftig blødning gjør at det blir vanskelig å leve slik de vil, i hvert fall noen av dagene i syklusen.

Mensensmerter kan være noe annet.

Mange av disse mensenplagene kan forveksles med typiske symptomer på for eksempel endometriose som er en tilstand der vev som ligner på det som normalt danner livmorens slimhinne, vokser utenfor livmoren. Dette vevet kan vokse andre steder i kroppen, som på egglederne, tarmene eller bukhinnen. Endometriose kan føre til store smerter, spesielt i forbindelse med mensen, og kan også påvirke fruktbarheten. Typiske symptomer på endometriose er:

  • Smerter i nedre del av magen og ryggen som forverres når du har mensen
  • Mensensmerter som er så kraftige at de hindrer deg i å gjennomføre normale aktiviteter.
  • Smerte under eller etter samleie
  • Generelt ubehag som kvalme, forstoppelse eller løs mage
  • Store blødninger når du har mensen
  • Vanskeligheter med å bli gravid.

Endometriose forekommer blant ca 6-10% av alle fertile kvinner. Så dette er ikke så sjeldent som man kunne tro!

Mensenskam og mensensmerte

Det er fortsatt sterke kulturelle tabuer knyttet til mensen som gjør at det er lite åpenhet og kunnskap om mensen. Organisasjonen Care er flinke til å sette fokus på dette gjennom sine undersøkelser om befolkningens holdninger til mensen. I 2021, svarte 56% av norske kvinner at de er enige i påstanden «Jeg føler det er galt å bruke mensen som grunn for å melde seg syk fra jobb». 51% er enig i at de må «ta seg sammen» når de har mensen, selv om de har ubehag eller smerter.

Spør du oss er dette et resultat av kulturelle tabuer og manglende åpenhet rundt mensen. Kombinasjonen av holdningen om at man må «ta seg sammen» når man har mensensmerter og høy smertetoleranse blant kvinner gjør at mange ikke oppsøker lege når de burde gjøre det.

Oppsøk lege hvis du er usikker på om du har uvanlige mensenplager

Så hvis du er usikker på om mensensmertene dine er noe mer, oppsøk lege! Vi anbefaler for eksempel å bruke tjenesten til Preforma. Det er et genialt gratis verktøy som hjelper kvinner til å forberede seg til legebesøk. Man fyller ut en spørreundersøkelse og tar med seg resultatet til legen sin. Preforma er et kartlegningsverktøy som gjør at man kan bruke tiden hos legen mer effektivt og gjør det lettere å oppdage diagnoser. For eksempel endometriose som mange kvinner går med i mange år før det blir oppdaget.

 

Vi trenger mer åpenhet rundt mensen og kvinnehelse. Husk at vi kvinner er løvinner med en fantastisk evne fra naturen sin side til å tåle smerte, men ikke føl at du må «ta deg sammen» hvis du har sterke mensensmerter. Oppsøk heller lege for å sjekke ut hva smertene kommer av. Gjør det for din egen del!

Sjekk ut våre naturlige menstruser

Linn
Les mer
Veldig fornøyd! Bestilte to bare for å teste først. Har bestilt to til i etterkant. Ingen bind som endrer form og plassering, ingen knitring når man går, ingen klam følelse. Og aller best: slipper å ha glemt å handle bind/tamponger når du trenger det. Anbefales!
Léa
Les mer
Ida high waist er ikke bare super behagelig, det får meg også til å føle meg sexy og selvsikker mens jeg har mensen ! Dette er mitt første menstruasjonsundertøy, og jeg er imponert over kvaliteten på produktet. Skal anbefale det til venninnene mine !
Elianne
Les mer
Holder faktisk alt den lover! Veldig glad for at jeg snubla over reklame for disse, da jeg reagerer både på bind og tamponger og ikke syns menskopp var behagelig! Har anbefalt denne til alle vennene mine og kommer til å kjøpe fler etterhvert! Stort pluss for at de var så behagelige å ha på at man gjerne vil prøve å bruke de hver dag!
Previous
Next
Handlekurv

0