...
10% rabatt når du melder deg på nyhetsbrevet!
60 dagers fornøydhetsgaranti. Levering på 2-3 dager.
3 forskere forsker på mensen

8 fantastiske fakta om mensen

Mensen er fortsatt en svart boks for mange mennesker, inkludert kvinner! Vitenskapen oppdager stadig nye forbløffende ting om mensen. Det er på tide at mensen ikke lenger blir sett på som tabu og at kunnskap om mensen deles. Til tross for en tøff start, er mensenblod nå studert for sine mange egenskaper og kan kanskje til og med hjelpe kreftforskning i nær fremtid!

Vi har samlet noen mensenfakta alle bør vite!

1. Kaldt vær påvirker mensen

Det er ikke bare humøret vårt som kan påvirkes av vintermånedene, det har også innvirkning på mensen! Klager du mer om vinteren? Vel, alt er normalt. En artikkel publisert i 2011 oppdaget økt hormonsekresjon, økt frekvens av eggløsning og kortere sykluser – opptil 0,9 dager kortere sammenlignet med sommeren. Denne sammenhengen var også til stede når man sammenlignet kvinner som levde i kalde klimaer med kvinner som bodde i varme klimaer.

Med vinteren bruker vi ofte mer tid inne og spiser litt mer. Også mangel på vitamin D på grunn av mørkere og kortere dager kan påvirke humøret vårt. Det kan ha en negativ effekt på pre-menstruelt syndrom (PMS), spesielt fordi vi blir mindre tolerante for disse symptomene.

2. Du kan bli gravid mens du har mensen

De fleste antar at det er umulig å bli gravid hvis man har sex under mensen. Ja, sjansene er mindre, men muligheten er der. Sperm kan faktisk overleve inne i kroppen opptil 5 til 6 dager. Hvis du har sex på slutten av mensen øker sannsynligheten for å bli gravid hvis du har en kort syklus og får eggløsning raskt etter at du er ferdig med mensen.

3. Jenter får mensen tidligere nå

Gjennomsnittsalderen for å ha menarke (første menstruasjon) har endret seg gjennom århundrene. Tilbake på 1800-tallet var gjennomsnittsalderen rundt 17 år. Nå er gjennomsnittsalderen for første menstruasjon rundt 12 år.

Det er forskjellige forklaringer på dette: For det første har ernæringen blitt bedre. Maten vår er mer variert, og vi har et større kaloriinntak sammenlignet med for 200 år siden. Jo flere fettceller du har i kroppen, jo mer østrogen vil kroppen produsere. Østrogen kan utløse starten på menstruasjonssyklusen. Stressnivå kan også påvirke østrogennivåene og være en bidragsyter til tidlig menstruasjon.

4. Du vil ha mensen i 10 år

Fra første menstruasjon til overgangsalderen vil en kvinne oppleve i gjennomsnitt 450 sykluser. Dette tilsvarer ca. 3,500 dager, som er 10 år med menstruasjon. Dette tilsvarer et forbruk på 11,000 tamponger eller bind per kvinne i løpet av hennes levetid.

Alle er forskjellige og ulike faktorer kan påvirke antall sykluser en kvinne vil få i livet. En ting er imidlertid sikkert – menstruasjoner påvirker oss alle. Og hvis man først skal ha mensen i 10 år så er det greit å være mest mulig komfortable disse årene.

5. Miljøvennlig mensen er enklere enn du tror

Hvis et forbruk på 11,000 bind i løpet av livet gjør deg redd for miljøpåvirkningen din, så ikke bekymr deg. Det er nå forskjellige alternativer for å redusere avfallet og bevare naturen.

Det forrige århundrets nyvinninger, engangsbind og tamponger (som for det meste er laget av plast og som inneholder en rekke kjemikalier) er ikke lenger de eneste alternativene. De var revolusjonerende når de kom på markedet for 100 år siden, men innovasjon stopper ikke opp! I dag er mensenkopper og mensentruser populære alternativer som er gjenbrukbare og mye mer miljøvennlig.

Sereluna mensentruser er vaskbare, gjenbrukbare og lekkasjesikre. De vil absorbere menstruasjonen din som et bind ville gjort (bare med mye mer absorberingskapasitet). Har man et par truser slipper man også å tenke på om man har nok bind og tamponger hele tiden. Trusene vil også gi deg en mye mer komfortabel og miljøvennlig menstruasjon. Vi har skrevet en artikkel som sammenlinger ulike beskyttelser hvis du vil ha mer info.  

6. Du mister mindre blod enn du tror!

På en dag hvor man blør mye føles det ofte som om noe er galt. Det er vel ikke normalt å produsere så mye blod?! Vel, det kan virke som mye, men de fleste kvinner mister alt fra en spiseskje til en espressokopp med blod i løpet av hele syklusen.

Hvis du tror at du mister mer, bør du oppsøke legen din. Å miste for mye blod kan øke risikoen for anemi. Dette kan forårsake svimmelhet, tretthet og dårlig blodsirkulasjon.

7. Mensen din kan påvirke hvordan du høres ut og lukter

Ifølge forskere kan kvinners stemme endre seg litt i løpet av menstruasjonssyklusen. Dette skyldes hormoner som påvirker stemmebåndene. Dette betyr at kvinner kan høres annerledes ut i løpet av mensen.

De samme hormonene påvirker også vår naturlige duft. Dette betyr at kroppslukten din vil være annerledes under mensen. Dette er en subtil forandring som knapt kan oppdages, spesielt når du bruker parfyme!

8. Menstruasjon inneholder stamceller

Forskere rapporterer at menstruasjonsblod inneholder voksne stamceller som kan utvikle seg til 9 forskjellige typer celler, blant annet hjerteceller, lungeceller og nerveceller. I en laboratorieteststudie konkluderte forskerne at innen 5 dager begynte hjertecellene, utviklet fra stamceller i mensenblod, å slå!

Utvinne stamceller fra menstruasjonsblod er skånsomt. I tillegg sprer stamcellene seg raskt på kort tid og opprettholder kromosomene godt. Disse grunnene gjør mensenblod til en ideell kilde til regenerative celler. Kanskje kan man i fremtiden bruke stamceller fra mensenblod til å kurere kreft, dyrke erstatningsorganer og kurere nevrologiske sykdommer. Kvinners livgivende kraft vil da ikke bare kunne skape liv, men også helbrede det. Heia kvinner og mensen!

Sjekk ut menstrusene våre

Linn
7 juni 2022
Les mer
Veldig fornøyd! Bestilte to bare for å teste først. Har bestilt to til i etterkant. Ingen bind som endrer form og plassering, ingen knitring når man går, ingen klam følelse. Og aller best: slipper å ha glemt å handle bind/tamponger når du trenger det. Anbefales!
Léa
30 april 2022
Les mer
Ida high waist er ikke bare super behagelig, det får meg også til å føle meg sexy og selvsikker mens jeg har mensen ! Dette er mitt første menstruasjonsundertøy, og jeg er imponert over kvaliteten på produktet. Skal anbefale det til venninnene mine !
Elianne
8 april 2022
Les mer
Holder faktisk alt den lover! Veldig glad for at jeg snubla over reklame for disse, da jeg reagerer både på bind og tamponger og ikke syns menskopp var behagelig! Har anbefalt denne til alle vennene mine og kommer til å kjøpe fler etterhvert! Stort pluss for at de var så behagelige å ha på at man gjerne vil prøve å bruke de hver dag!
Previous
Next
Handlekurv

0