...
10% rabatt når du melder deg på nyhetsbrevet!
60 dagers fornøydhetsgaranti. Levering på 2-3 dager.

Alt du trenger å vite om mensentruser

Hva er mensentruser og hvordan funker de?

Mensentruser er en gjenbrukbar truse med innebygd beskyttelse som absorberer og holder på væske. De er laget spesielt for menstruasjonsblødninger, men de fungerer også fint til andre type lekkasjer. Trusene er satt sammen av fire lag som virker sammen og holder deg trygg.

  1. Første lag, innerst mot huden, består av organisk bomull som drenerer væske bort fra huden og mot det absorberende laget. Dette gjør at trusene føles tørre og friske.
  2. Andre lag består av et superabsorberende lag som holder på væsken. Vi bruker bambus viskose.
  3. Tredje lag består av et vanntett lag som hindrer væske å trenge ut.
  4. Fjerde lag består av bomull slik at trusen ser ut som en vanlig truse.

Alle mensentruser er laget basert på det samme prinsippet med en absorberende kjerne og et vanntett lag som hindrer væske å trenge ut. Hvor mye væske mensentrusene kan holde på avhenger av det absorberende laget. Mensentruser kommer ofte i forskjellige absorberingsnivå og det er viktig å finne trusene som funker best for deg. Når man blør som mest kan det være lurt med en høyere grad av beskyttelse. Helt i starten og på slutten kan det hende at en truse med moderat beskyttelse er nok for deg.  

Sereluna selger truser med høy beskyttelse som holder på fire tamponger eller 25ml og truser med moderat beskyttelse som holder på 2 tamponger eller litt over 12ml. Alle trusene våre har et stort beskyttelsesområde som fanger opp væske. Dette gjør at de funker bra til å sove med.

Forskjellige mensentruse produsenter bruker forskjellige materialer. Det som kan variere er kvaliteten på materialene som brukes. Som en hovedregel er naturlige og økologiske materialer dyrere og mer behagelige enn syntetiske materialer.

De fleste mensentruser er laget slik at de puster. Dette kombinert med kroppsvarmen din gjør at trusene ikke føles våte når man blør i dem. Når de er fulle, bør man imidlertid bytte dem for å beholde den tørre og friske følelsen.

Hvordan bruker man mensentruser?

Mensentruser er utrolig enkle å bruke. Man tar de på seg og det er det. Trusene er laget for å erstatte bind og tamponger fult ut og man trenger ingen annen beskyttelse. Det er imidlertid ikke noe i veien å bruke de sammen med tampong eller mensenkopp. Bind er ikke anbefalt da bindet vil dekke over det absorberende området til mensentrusen.

Vi anbefaler å bruke menstrusene dine hjemme først. Det er nemlig viktig at man blir kjent med hvordan man selv blør før man får full nytte av mensentrusene. Har du brukt bind eller tampong er man kanskje vant til å bare kaste beskyttelsen når den er full uten at man nødvendigvis har tenkt så mye over hvordan man blør.

Det er ganske vanlig at man tror man blør mer enn hva man egentlig gjør. I gjennomsnitt blør en kvinne 30-40ml over en hel syklus fordelt på 5-7 dager. Dette tilsvarer en liten espressokopp. Typisk kommer 90% av blødningene de første 3 dagene med en topp på dag 2. Store blødninger er definert som alt over 60-80ml på en syklus. I tillegg til mengden væske man blør er også viskosen på væsken viktig. Tenk på forskjellen mellom vann, som har lav viskositet, og honning som har høy viskositet. Folk har forskjellig viskositet på blødningen. Jo høyere viskositet jo lettere er det for menstrusene å absorbere all væsken.

Så for de aller fleste vil en mensentruse holde helt fint opptil 12 timer. Noen dager holder den mye lengre. Blør man mer enn gjennomsnittet kan det være at man vil skifte før 12 timer. Man skifter mensentrusen når den begynner å føles fuktig og litt tung. Det kan være litt uvant første gang, men det tar ikke lang tid før dette er helt rutine. Alle kvinner blør forskjellig det er derfor viktig at du blir kjent med din blødning!

Hvordan vedlikeholder man mensentruser?

Når man er ferdig med å bruke dem skal de renses i kaldt rennende vann til vannet er klart. Deretter kan de vaskes i vaskemaskin med andre klær – men ikke på mer en 30-40 grader. Grunnen til dette er todelt, blod koagulerer hvis det vaskes på høye temperaturer. Det vil si at blodet størkner og dette kan redusere absorberingsevnen til mensentrusene. Den andre grunnen er at materialene ikke tåler vask på høye temperaturer. Det er også viktig at mensentrusene ikke vaskes med fett flytende såpe (mer enn 15% fete lipider) eller skyllemiddel da dette kan trenge inn i det absorberende laget og redusere effekten. Med riktig vedlikehold varer mensentrusene til Sereluna fort 5-7 år. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle med andre merker som bruker mer syntetiske materialer.

Er mensentruser hygienisk?

Dette er et spørsmål vi får ofte. Svaret er ja. Først og fremst, mensenblod i seg selv er sterilt. Underlivet ditt inneholder en naturlig bakterieflora som beskytter deg. Det sterile mensenblodet kan blande seg med den naturlige bakteriefloraen, men dette er normalt ikke noe problem.

MinMote har prøvd mensentruser og intervjuet i den sammenheng professor Ingun Grimstad Klepp, professor innen bærekraft og klær på SIFO ved Oslomet, om vask av trusen. Hun uttaler at vask på 40 grader vil være tilstrekkelig og sier følgende om innvendingen mange har om at undertøy må vaskes på 60 grader:

« – Det stemmer at det i Norge er stor tiltro til temperatur som avgjørende for renhet, mens man i mange andre land vasker med kaldt vann og har tilsvarende mer tiltro til kjemikalier. Men vi smitter ikke oss selv. Hva slags sykdommer er de redde for? Dersom vi vil ha helt ren vask må vi enten bruke over 95 grader eller sterkere kjemikalier enn normale vaskemidler.» (sitat fra MinMote artikkel)

Føler man at trusene trenger en ekstra vask anbefaler vi å bruke hvit eddik som er et naturlig desinfiserende middel. Det vil skånsomt fjerne bakterier.

Hvordan vedlikeholder man mensentruser?

Når man er ferdig med å bruke dem skal de renses i kaldt rennende vann til vannet er klart. Deretter kan de vaskes i vaskemaskin med andre klær – men ikke på mer en 30-40 grader. Grunnen til dette er todelt, blod koagulerer hvis det vaskes på høye temperaturer. Det vil si at blodet størkner og dette kan redusere absorberingsevnen til mensentrusene. Den andre grunnen er at materialene ikke tåler vask på høye temperaturer. Det er også viktig at mensentrusene ikke vaskes med fett flytende såpe (mer enn 15% fete lipider) eller skyllemiddel da dette kan trenge inn i det absorberende laget og redusere effekten. Med riktig vedlikehold varer mensentrusene til Sereluna fort 5-7 år. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle med andre merker som bruker mer syntetiske materialer.

Når er mensentruser særlig egnet?

Spør du oss vil vi si alltid. Hovedgrunnen til at man bytter til mensentruser er at det føles mye mer behagelig enn andre beskyttelser. Truser har også den fordelen at de holder seg bra på plass i motsetning til bind. Men i noen tilfeller kan mensentruser være særlig gunstig.

For ungdom kan den første mensen dessverre være en traumatisk opplevelse – særlig hvis man begynner å blø på skolen. I starten er også syklusene mer uregelmessige, både med tanke på hvor lenge man blør og når man begynner å blø. En mensentruse for ungdom er dermed perfekt da den kan brukes istedenfor en vanlig truse uten at man merker stor forskjell. Dette er mye mer skånsomt enn å bruke tampong eller bind i perioden man er redd for å blø. Det er også mye mer behagelig og skånsomt for miljøet.

Hvis man blør veldig mye så kan også mensentruse være en fin ekstra beskyttelse. Særlig hvis man jobber i helsesektoren og er tvunget til å bruke hvit uniform på jobb. En hektisk nattevakt kan gjøre det vanskelig å skifte beskyttelse og en mensentruse kan da være redningen.

Hvor vanlig er mensentruser?

I Norge er dette helt nytt. Før måtte man importere det fra utlandet, men det har nå kommet noen alternativer på markedet. Sereluna er det første norske mensentrusemerket. Den moderne mensentrusen har eksistert i 10 år og blitt utrolig populær verden over. I UK kjøpte 1 av 5 av alle kvinner en mensentruse de siste 12 månedene og 1 av 3 har planer om å kjøpe. Mensentruser er rett og slett en megatrend som endelig har kommet til Norge.

Våre råd før man kjøper en mensentruse?

  1. Sjekk hva trusene er laget av. Jo mer naturlige materialer, jo mer behagelig og pustende vil mensentrusen være. Jo mer syntetiske materialer, jo mer badebuksefølelse.
  2. Hvor er trusen laget? Hvor den er produsert kan si noe om kvaliteten. Dette er mindre viktig enn materialene som er brukt.
  3. Hva er leveringstiden? Unormalt lange leveringstider kan tyde på drop shipping og en ekstra momsregning når du endelig tar levering. Dobbeltsjekk for å unngå ubehagelige overraskelser.
  4. Sjekk hva andre kunder sier. Det beste er å sjekke med venninner som bruker det.
  5. Er trusen fri for kjemikaler og sølvpartikler? Har man en pustende truse av god kvalitet så er det ikke nødvendig å kjemikal behandle menstrusene dine! 

Sjekk ut våre naturlige menstruser

Linn
Les mer
Veldig fornøyd! Bestilte to bare for å teste først. Har bestilt to til i etterkant. Ingen bind som endrer form og plassering, ingen knitring når man går, ingen klam følelse. Og aller best: slipper å ha glemt å handle bind/tamponger når du trenger det. Anbefales!
Léa
Les mer
Ida high waist er ikke bare super behagelig, det får meg også til å føle meg sexy og selvsikker mens jeg har mensen ! Dette er mitt første menstruasjonsundertøy, og jeg er imponert over kvaliteten på produktet. Skal anbefale det til venninnene mine !
Elianne
Les mer
Holder faktisk alt den lover! Veldig glad for at jeg snubla over reklame for disse, da jeg reagerer både på bind og tamponger og ikke syns menskopp var behagelig! Har anbefalt denne til alle vennene mine og kommer til å kjøpe fler etterhvert! Stort pluss for at de var så behagelige å ha på at man gjerne vil prøve å bruke de hver dag!
Previous
Next
Handlekurv

0